DLA SZKÓŁ

Młodzieżowa Szkoła Przetrwania to projekt skierowany do uczniów szkół podstawowych i starszych. Wziąć w nim udział mogą już dzieci w wieku 10-11 lat (4 klasa SP).
Czas trwania pełnego cyklu warsztatów, to jeden dzień. Maksymalnie 8 h – w zależności jaką decyzję podejmie nauczyciel (możemy skrócić program do 4 lub 6 godzin). Miejscem, w którym odbywają się zajęcia jest najbliższy szkole zalesiony teren. Nawet podróż na miejsce docelowe już zawiera elementy merytoryczne.
Zajęcia przybliżają zagadnienia realizowane podczas programu przedmiotów ścisłych dla uczniów w szkołach podstawowych i starszych.
Nasze zajęcia łączą pobyt dzieci i młodzieży na świeżym powietrzu, z naukowymi aspektami takich przedmiotów, jak np. chemia, fizyka, biologia i geografia.
Nowatorski, autorski program, który realizujemy jest oparty na eksperymentach i doświadczeniach, w których uczestnicy mogą spróbować swoich sił i umiejętności.
Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się jak rozpalać ognisko, orientować się w terenie, udzielać pierwszej pomocy czy własnoręcznie przygotować zdrowy posiłek.