Zajmujemy się propagowaniem idei survivalu i bliskiego kontaktu z naturą​ w codziennym życiu. Fundacja Aktywnego Kształcenia i Rekreacji SALIX, została założona 07/11/2014. Survival to sztuka wykorzystywania obecnych w danej chwili zasobów, w każdej chwili i w każdym miejscu otoczenie zapewnia inne warunki. Dlatego istotnym jest ciągły proces przygotowania na niespodziewane.

Łukasz „Docent” Janiszewski

Fundator i Prezes Fundacji, instruktor harcerski, instruktor survivalu, ekonomista, bankowiec.
W wolnych chwilach uprawia sporty ekstremalne i chodzi po górach.

Bartłomiej „Mojrzesz” Janik

Wiceprezes Fundacji, instruktor harcerski, instruktor survivalu, sozolog, wychowawca.
​Wolny czas dzieli między aktywny wypoczynek oraz twórczość i odtwórczość muzyczną.

Lech „Zruda” Werszynin

Instruktor Fundacji, instruktor harcerski.
Jeżeli ma czas wolny to uczestniczy w biegach ekstremalnych ​(na które dojeżdża motocyklem).

Michał „Bonus” Bonusiak

Instruktor Fundacji, harcerz.
Zapalony airsoftowiec i miłośnik pieszych wędrówek.
Dowódca najstarszej polskiej ekipy ASG „Dzikie Gęsi”. Jest także pozbawionym zmysłu technicznego entuzjastą majsterkowania, który w wolnej chwili lubi uciec za miasto swoim jednośladem.

Michał Kowalczyk

Instruktor Fundacji, instruktor survivalu.
Człowiek wielu pasji, aktualnie zakochany w górach i łucznictwie.
Czasu wolnego nie posiada.

Nasza misja

Misją Fundacji SALIX jest wychowanie i edukacja młodego człowieka do przyszłych ról społecznych, wykorzystując organizację czasu wolnego z elementami sztuki przetrwania i pierwszej pomocy.

Słysząc, że oferujemy dzieciom i młodzieży zajęcia survivalowe nie myślcie, że naszym jedynym programem jest rozpalanie ognia pocierając patyki. Oprócz podstawowych zajęć, ujarzmiających żywioły, proponujemy udział w projektach, które przybliżą:
– kuchnię pierwotną (wykorzystywanie terenu, rodzaje produktów, obróbka termiczna)
– rośliny i grzyby jadalne i trujące
– wykorzystanie dobrodziejstw techniki w celach bezpieczeństwa (GPS, noktowizory)
– terenoznawstwo (obsługa map, kompasu, podstawowe informacje topograficzne)
– podstawy astronomii i meteorologii
– pierwsza pomoc w domu i plenerze
– dawne formy rozrywki (gra na prymitywnych instrumentach muzycznych, średniowieczne zabawy plenerowe i nie tylko)

W dobie wszechobecnej elektroniki, nawet krótki brak prądu, gazu, wody czy ogrzewania, może powodować wśród ludzi objawy paniki i nieracjonalnego myślenia.
W takim razie jak zachować się w przypadku zagrożenia w mieście, w którym się mieszka?
Większe miasta posiadają system bunkrów i schronów dla ludności, ale ludność nie umie z nich korzystać. Warsztaty edukacyjne przybliżą Państwu pożądane zachowania podczas możliwych zagrożeń.

Team building

Nasze zajęcia to również dobra okazja do zacieśniania relacji międzyludzkich i interakcji społecznych. Zarówno kameralny weekendowy biwak na łono natury, ojca z synem, jak i impreza integracyjna dla korporacji czy małej lokalnej firmy są niezapomnianym przeżyciem, gdzie oprócz dobrej zabawy, uczestnicy wyniosą konkretną, rzetelnie przekazaną wiedzę.

Grupy uczniów czy studentów, także nie pozostają bez wsparcia z naszej strony.
Organizacja Zielonych Szkół czy biwaków, zlotów i obozów przybliża młodym ludziom wybrane aspekty z survivalowego podwórka?

Każda z wymienionych form, wzmocniona jest odpowiednio przygotowanym asortymentem przedmiotów i narzędzi, które wraz z otrzymaną wiedzą, będą mogły zapewnić poczucie komfortu podczas zaistnienia nietypowych sytuacji.

Łukasz „Docent” Janiszewski
Bartłomiej „Mojrzesz” Janik